Polska zajmuje niechlubne 2 miejsce w Europie pod względem ilości Krytycznie Ważnych Antybiotyków podawanych zwierzętom fermowym – rocznie zużywa się tu blisko 600 ton antybiotyków, z czego 90% jest podawane zapobiegawczo całym grupom zwierząt. Problem antybiotykooporności bakterii rośnie nieustannie z roku na rok. Naukowcy alarmują – “problem bakterii opornych na antybiotyki w przyszłości może stać się przyczyną wymarcia ludzkości”.
Kilka miesięcy temu międzynarodowa grupa badaczy pod patronatem Uniwersytetu Complutense w Madrycie przeprowadziła badania pod kątem antybiotykooporności bakterii na ponad 350 fermach brojlerów i świń na obszarze Unii Europejskiej, w tym w Polsce.
Przeanalizowano próbki od ponad 9000 zwierząt, a otrzymane wyniki są zatrważające – we florze bakteryjnej jelit zwierząt odkryto w sumie 407 genów odpowiedzialnych za oporność bakterii na antybiotyki. Niektóre z tych genów występowały wśród wszystkich przebadanych osobników, a 24 były wspólne dla obu gatunków zwierząt.
Naukowcy twierdzą, że rezultaty badania przedstawiają ogólną antybiotykooporność mikrobiomu we wszystkich fermach przemysłowych o zbliżonych warunkach w Europie.
Zapytany o konsekwencje postępującego wzrostu antybiotykooporności bakterii główny inspektor badania Bruno Gonzalez odpowiada: “Jeśli nie zmieni się warunków hodowli zwierząt na fermach, to w przyszłości problem antybiotykoopornych bakterii może stać się główną przyczyną wymarcia ludzkości.”
“Bakterie przekazują geny oporności na antybiotyki innym bakteriom, które spotykają w układzie pokarmowym człowieka, co ostatecznie może powodować poważne utrudnienia w leczeniu chorób bakteryjnych” – skomentował Dr. Gail Hansen.
“Przykro nam, ale nie wyleczymy pani, bo żadne antybiotyki już nie działają. Szczepy bakterii ewoluowały” – ciężko nam sobie to teraz wyobrazić, jednak według prognoz badaczy takie zdanie usłyszane od lekarzy możliwe, iż za kilka lat nie będzie dłużej dziwić – według raportów FDA obecne w przebadanym mięsie supermarketowym bakterie już wykazały oporność na 1 z 14 testowanych na nich antybiotyków. Według Agencji 80% przebadanego mięsa zawierało antybiotykooporne bakterie.
Zdaniem WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oporność bakterii na antybiotyki stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności. Już teraz w samej Europie rocznie umiera z tego powodu 25 000 ludzi.
Z czego wynika nadużywanie stosowania antybiotyków na fermach?
Regularne, masowe podawanie antybiotyków całym grupom zwierząt jest niestety bardzo częstą praktyką stosowaną w większości ferm z prostego względu: pozwala to na utrzymywanie dziesiątek i setek tysięcy, a czasem kilku- lub kilkunastu milionów zwierząt stłoczonych w ogromnych, nieprzewiewnych halach i klatkach na jednej fermie.
W takich warunkach ryzyko rozwoju i rozprzestrzenienia się chorób wśród zwierząt jest bardzo wysokie – antybiotyki podawane są zatem profilaktycznie całym zdrowych grupom zwierząt, co powoduje rosnącą antybiotykooporność bakterii i powstawanie superbakterii, które będąc groźnymi patogenami, wraz z mięsem lądują później na naszych talerzach.
Zapytany o konsekwencje postępującego wzrostu antybiotykooporności bakterii główny inspektor badania Bruno Gonzalez odpowiada: “Jeśli nie zmieni się warunków hodowli zwierząt na fermach, to w przyszłości problem antybiotykoopornych bakterii może stać się główną przyczyną wymarcia ludzkości.”
“Bakterie przekazują geny oporności na antybiotyki innym bakteriom, które spotykają w układzie pokarmowym człowieka, co ostatecznie może powodować poważne utrudnienia w leczeniu chorób bakteryjnych” – skomentował Dr. Gail Hansen.
“Przykro nam, ale nie wyleczymy pani, bo żadne antybiotyki już nie działają. Szczepy bakterii ewoluowały” – ciężko nam sobie to teraz wyobrazić, jednak według prognoz badaczy takie zdanie usłyszane od lekarzy możliwe, iż za kilka lat nie będzie dłużej dziwić – według raportów FDA obecne w przebadanym mięsie supermarketowym bakterie już wykazały oporność na 1 z 14 testowanych na nich antybiotyków. Według Agencji 80% przebadanego mięsa zawierało antybiotykooporne bakterie.
Zdaniem WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oporność bakterii na antybiotyki stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności. Już teraz w samej Europie rocznie umiera z tego powodu 25 000 ludzi.
Z czego wynika nadużywanie stosowania antybiotyków na fermach?
Regularne, masowe podawanie antybiotyków całym grupom zwierząt jest niestety bardzo częstą praktyką stosowaną w większości ferm z prostego względu: pozwala to na utrzymywanie dziesiątek i setek tysięcy, a czasem kilku- lub kilkunastu milionów zwierząt stłoczonych w ogromnych, nieprzewiewnych halach i klatkach na jednej fermie.
W takich warunkach ryzyko rozwoju i rozprzestrzenienia się chorób wśród zwierząt jest bardzo wysokie – antybiotyki podawane są zatem profilaktycznie całym zdrowych grupom zwierząt, co powoduje rosnącą antybiotykooporność bakterii i powstawanie superbakterii, które będąc groźnymi patogenami, wraz z mięsem lądują później na naszych talerzach.
Autor: Urszula Jasek
Zdjęcia: ISTOCKPHOTO
Źródła:
1) “Abundance and diversity of the faecal resistome in slaughter pigs and broilers in nine European countries”. Nature Microbiology 2018. DOI: 10.1038/s41564-018-0192-9.
2)https://www.lavanguardia.com/natural/20180724/451087342210/genes-resistentes-antibioticos- granjas-cerdos-pollos-union-europea-estudio.html
3)https://www.ucm.es/otri/identificados-mas-de-400-genes-de-resistencia-a-antibioticos-en-granjas- europeas
4)https://www.ciwf.pl/kampanie/farmagedon-stopthemachine/ratujmy-nasze-antybiotyki/ 5)https://www.iflscience.com/health-and-medicine/how-much-antibioticresistant-bacteria-is-in-your-
meat-the-answer-is-complicated/
6) https://www.ecowatch.com/superbugs-meat-antibiotic-resistance-ewg-2582103840.html 7) http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance
8) http://farmsnotfactories.org/issues/
9) https://www.fda.gov/animalveterinary/safetyhealth/antimicrobialresistance/default.htm