Czym jest ferma przemysłowa?
W skrócie, hodowlę przemysłową można zdefiniować jako współczesny system chowu zwierząt, charakteryzujący się koncentracją dużej liczby zwierząt w jednym miejscu. Nie jest to jednak definicja wyczerpująca temat. W niniejszym artykule postaramy się opisać kryteria, pozwalające na przybliżenie pojęcia fermy przemysłowej.
Duże zagęszczenie zwierząt i intensywność chowu
- przestrzeń
- pożywienie
- czas.

Jednocześnie, zwierzę ma dostarczać maksymalnie dużo pożądanego produktu. Idealnym przykładem tego jest kurczak brojler. Jest to stworzona na potrzeby przemysłu rasa kurczaka, którą charakteryzuje nienaturalnie szybki przyrost masy mięśniowej, przy jednoczesnym stosunkowo niewielkim zużyciu paszy. Kurczaki broilery ubijane są już po 16 tygodniach. Jeszcze w 2002 roku, w swoich statystykach GUS nie uwzględniał tak młodych kurczaków, jednak obecnie właśnie one stanowią największą liczbę zwierząt hodowanych w Polsce. Głównym celem tego typu hodowli jest wyprodukowanie jak największej liczby zwierząt gotowych do uboju w jak najkrótszym czasie. Dlatego też w Polsce można zaobserwować systematyczne skracanie czasu chowu świń i kur.
Nie wszystkie zwierzęta jednak, są wstanie przeżyć w systemie hodowli przemysłowej. Dobrym przykładem jest kura zielononóżka, wymagająca naturalniejszych warunków do życia.Cechą charakterystyczną chowu przemysłowego jest intensywność hodowli. W przypadku produkcji mięsnej polega ona na:
- Skracaniu cyklu
- Hodowaniu ras o dużej masie mięśniowej
- Sposobie żywienia maksymalizującego przyrost mięśni
- Ograniczaniu ruchu zwierząt, tak, aby nie marnowały energii przeznaczonej na przyrost masy mięśniowej.
Mechanizacja
Stada na fermach przemysłowych w dużej mierze są obsługiwane przez zmechanizowany system. Kontroluje się światło, wilgotność i temperaturę, tak aby móc w jak największym stopniu wpływać na przyrost masy lub nieśność. Liczba pracowników potrzebnych do obsługi zwierząt jest bardzo ograniczona. W raporcie środowiskowym wykazano, że dla fermy kurczaków powyżej miliona osobników w jednej obsadzie zatrudnionych będzie 15 osób. Na jednego pracownika przypadałoby wtedy 67 tysięcy kur!
Negatywny wpływ na środowisko
Duża koncentracja zwierząt intensywnie wpływa na otoczenie. Ustawodawca określił fermy powyżej 40 DJP jako mogące potencjalnie lub zawsze znacząco oddziaływać na środowisko.40 DJP to:
- 10 000 kur lub
- 286 tuczników
Fermy na 1000 DJP świń czy kur generują tyle azotu i fosforu, co miasto na około 30 tysięcy mieszkańców! Odchody zwierzęce (w przeciwieństwie do ludzkich) nie trafiają do oczyszczalni, ale są rozwożone na pola.
Azot i fosfor użyźniają nie tylko glebę, ale i wody, powodując rozwój glonów i niedotlenienie jezior, a w konsekwencji eutrofizację i zarastanie zbiorników.
Ferma poza azotem i fosforem emituje:
- masy obornika lub gnojowicy
- Amoniak, siarkowodór i kilkadziesiąt innych lotnych związków z budynków inwentarskich oraz nawozu
- Pyły, tlenki siarki, tlenki azotu związane z ogrzewaniem i transportem
- Dwutlenek węgla i inne gazy cieplarniane
- Odpady, w tym padłe zwierzęta
- Hałas i wibracje związane z pracą wentylatorów i transportem
- Pozostałości antybiotyków i innych leków – w nawozach i produktach.
Przekroczona dopuszczalna liczba zwierząt na hektar ziemi.